10 ȘIRETLICURI, CARE VĂ VOR AJUTA SĂ PETRECEȚI DE 2 ORI MAI PUȚIN TIMP ÎN BUCĂTĂRIE! - Retete Usoare

10 ȘIRETLICURI, CARE VĂ VOR AJUTA SĂ PETRECEȚI DE 2 ORI MAI PUȚIN TIMP ÎN BUCĂTĂRIE!

Mulți oameni adoră mâncarea gustoasă, însă puțini sunt pregătiți să petreacă ore întregi în fața aragazului.

Echipa noastră a adunat 10 sfaturi, care vă vor ajuta să economisiți timpul petrecut la bucătărie și, în același timp, să vă alimentați bine și delicios.

1. CONGELAȚI MÂNCAREA PREGĂTITĂ

Conceptul „Freezy Cooking” devine tot mai popular: permite alimentația diversificată, mâncarea își păstrează toate proprietățile și nu veți mai fi nevoiți să mâncați aceeași mâncare mai multe zile la rând.

Aproape toate alimentele pot fi congelate: de la chifle și deserturi până la supe și pește prăjit. Cel mai important este să respectați regulile congelării:

-Recipientele și pungile pentru congelat trebuie să fie ermetice.

-Mâncarea trebuie congelată în porții separate.

-Trebuie să scrieți denumirea felului de mâncare și data pe ambalaj. Dacă congelați semipreparate și mâncare gătită, le puteți însemna cu carioci de culori diferite.

-Puteți congela aproape orice tip de mâncare gătită. Excepții: cartofii fierți și copți, fructele și legumele proaspete cu conținut mare de apă, salata verde, maioneza și sosul de smântână.

2. ÎNTOCMIȚI MENIUL SĂPTĂMÂNAL

Scrieți lista felurilor de mâncare, pe care le puteți găti și divizați-o în 4 coloane: supe, feluri secundare de mâncare, salate și deserturi. Împărțiți-le pe zilele săptămânii. Spre exemplu, luni veți pregăti supă cremă de dovleac și pilaf cu pârjoale, marți — pește și salată, iar duminică — biscuiți de casă. Astfel veți ști ce ingrediente sunt necesare și veți cumpăra mâncarea pentru toată săptămâna. Puteți întocmi lista de cumpărături cu ajutorul unei aplicații speciale, precum „Buy me a pie!”.

3. COACEȚI TOT CE POATE FI COPT

Nu mai prăjiți! Coacerea este mult mai folositoare și mai rapidă: tigaia trebuie supravegheată în permanență, iar cuptorul face totul de sine stătător. Puteți pregăti la cuptor și brânzoaice, și pârjoale.

În loc să fierbeți legumele, înveliți-le în folie de aluminiu și coaceți-le în cuptor. Și nici nu trebuie să le curățați. Nu uitați de temporizator.

4. PREGĂTIȚI PRODUSE SEMIPREPARATE

Nu este neapărat să cumpărați produsele semipreparate. Le puteți pregăti acasă.

-Când gătiți, tăiați mai multe legume decât este necesar și congelați-le în porții mici, ca să le adăugați apoi în supe sau ragout.

-Congelați supa în forme pentru gheață. Puteți să o utilizați ca să înlocuiți uleiul pentru prăjire sau să o adăugați în mâncare, ca să-i intensificați gustul.

-Nu congelați carnea tocată sub formă de bile, ci sub formă de plăci porționate — astfel ea va ocupa mai puțin loc în congelator și se va dezgheța mai repede. De asemenea, o puteți congela în formele pentru gheață — copiii adoră „chifteluțele pătrate”.

Țineți minte că peștele și carnea nu trebuie dezghețate în cuptorul cu microunde sau preparate în stare congelată, deoarece își vor pierde gustul. Cel mai bine: cu o zi înainte de a le pregăti, transferați-le din congelator în frigider, pentru ca ele să se decongeleze singure.

5. CURĂȚAȚI PEȘTELE CU LINGURA

Cuțitul și peștele alunecos nu sunt cea mai bună asociere. Riscați să vă răniți. Cel mai bine: luați o lingură și curățați solzii peștelui dinspre coadă spre cap. Pentru ca solzii să nu sară în toate părțile, puneți peștele într-un bol adânc cu apă.

6. PRESĂRAȚI GRIȘUL ÎN LAPTELE RECE

Ca să obțineți un terci omogen din griș, cărțile culinare ne sfătuiesc să presărăm încet grișul în laptele clocotind. În schimb, adăugați-l deodată în laptele rece, amestecați foarte bine, puneți vasul pe foc și fierbeți terciul, amestecând. Nu se vor forma cocoloașe — este verificat!

7. ADĂUGAȚI LĂMÂIE SAU BICARBONAT DE SODIU ÎN VASUL, ÎN CARE FIERB OUĂLE

Câteva felii de lămâie sau o linguriță de bicarbonat de sodiu sunt suficiente pentru ca ouăle să se curățe foarte ușor.

8. SCUFUNDAȚI CARTOFII ÎN APĂ FIERBINTE ÎNAINTE DE A-I CURĂȚA

Ca să curățați repede cartofii, crestați-i superficial, scufundați-i în apă fierbinte, aduceți totul până la punctul de fierbere, după care scurgeți apa clocotită și înlocuiți-o cu apă rece. Curățați coaja cartofilor cu mișcări fine.

9. PUNEȚI USTUROIUL ÎN CUPTORUL CU MICROUNDE

Ca să curățați mai ușor usturoiul, încălziți-l timp de 15 secunde în cuptorul cu microunde. Puteți proceda similar cu nucile, alunele de pădure și, de asemenea, cu citricele (portocalele și lămâile), care se vor curăța ușor și vor elibera mai mult suc, dacă doriți să-l stoarceți.

10. CÂT TIMP GĂTIȚI, PUNEȚI VASELE LA ÎNMUIAT

Înainte de a începe gătitul, umpleți chiuveta cu apă fierbinte și adăugați soluție de spălat vasele în ea. În timpul pregătirii mâncării, scufundați vasele murdare acolo și, la sfârșit, vă va rămâne doar să le limpeziți.

Distribuiți aceste sfaturi utile prietenilor voștri! Vă mulțumim!

Leave a Reply

fifteen + 13 =