20 sfaturi practice pentru coacerea cozonacilor Pascali. Pregătiți-i și serviți-i cu multă dragoste! - Retete Usoare

20 sfaturi practice pentru coacerea cozonacilor Pascali. Pregătiți-i și serviți-i cu multă dragoste!

Se apropie sărbătoarea Sfintelor Paști și multe gospodine preferă să coacă cozonacii de sine stătător, deși în prezent aproape toate magazinele ne oferă posibilitatea să cumpărăm cozonaci deja preparați, propunându-ne un sortiment destul de larg. Într-adevăr, cumpărarea lor este rapidă și confortabilă. Însă gustarea cozonacilor preparați cu propriile noastre mâini ne aduc mult mai multă mulțumire sufletească, deoarece noi îi pregătim cu dragoste și acest lucru este foarte important!

Astfel, celor care vor coace cozonacii de sine stătător, le propunem câteva sfaturi practice, care îi vor ajuta să decoreze masa de Paști cu cele mai gustoase copturi!

CUM SE PREPARĂ ALUATUL PENTRU COZONACI?

SFATUL 1. Cozonacii pot fi copți în ajunul Paștilor. Înainte de a începe prepararea lor, faceți neapărat curățenie în bucătărie și în gândurile dumneavoastră. Este important ca în timpul pregătirii aluatului să aveți o bună dispoziție: gândiți-vă doar la lucruri pozitive, nu vă grăbiți, nu strigați și nu vă certați. Este foarte important!

SFATUL 2. Aluatul dospit nu trebuie pus lângă geamurile deschise, deoarece el nu iubește curentul și frigul. De aceea, trebuie să aveți grijă ca temperatura din încăpere să fie potrivită, confortabilă. Încălziți în prealabil cuptorul.

SFATUL 3. Când pregătiți cozonacii (și, în general, orice coptură), este necesar să folosiți ingredientele la temperatura camerei. De aceea, trebuie să le scoateți în prealabil din frigider.

SFATUL 4. Ca să pregătiți cozonacii, alegeți drojdie proaspătă, activă — umedă, care seamănă cu o bucățică de plastilină. Este important ca drojdia să fie proaspătă: ea trebuie să se fărâmițeze ușor și să miroase a lapte. Datorită ei, aluatul va fi moale și bogat în bule minuscule de aer.

SFATUL 5. Pentru ca aluatul să fie aerat, trebuie să cerneți neapărat făina.

SFATUL 6. Pentru ca plămădeala să dospească bine, puneți vasul cu ea într-un vas cu apă caldă (nu fierbinte) și acoperiți-o cu un prosop curat de bucătărie.

SFATUL 7. Aluatul pentru cozonaci trebuie frământat cu mâinile, precum destul de mult, până când el se va dezlipi cu ușurință de suprafața de lucru.

UMPLUTURA ȘI COACEREA COZONACILOR

SFATUL 8. Pentru ca cozonacii să capete o frumoasă nuanță aurie, trebuie să folosiți ouă de țară, cu gălbenușul portocaliu-închis. De asemenea, puteți să adăugați puțină curcuma sau tinctură de șofran în aluatul lor. Tinctura de șofran se prepară astfel: adăugați o linguriță de șofran măcinat în 50 ml de votcă, după care acoperiți compoziția obținută și lăsați-o să se pătrundă pe parcursul câtorva ore.

SFATUL 9. Pentru ca copturile dumneavoastră să fie aromate și apetisante, adăugați puțină vanilină, câteva semințe de cardamom (pisate în mojar), un praf de nucșoară sau 2-3 linguri de rom auriu în aluat.

SFATUL 10. Pe lângă folosirea tradițională a stafidelor, puteți să adăugați caise uscate (tăiate mărunt), coajă de citrice, orice fructe confiate sau nuci mărunțite în aluatul cozonacilor. Cele mai potrivite nuci sunt migdalele și alunele de pădure.

SFATUL 11. Ungeți tăvile/formele pentru cozonaci cu unt și tapetați-le pereții cu hârtie de copt. Așezați un cerc de hârtie, cu diametrul puțin mai mic decât cel al vasului, pe fundul tăvii. Aceste măsuri sunt necesare pentru a scoate mai ușor cozonacii copți de tăvi.

SFATUL 12. Umpleți tăvile/formele pentru cozonaci cu aluat, astfel încât doar 1/3 din volumul fiecăreia să fie ocupat. Apoi puneți-le într-un loc cald până când volumul aluatului se va dubla. În timpul coacerii volumul lui se va mări încă o dată.

SFATUL 13. Puțini cunosc acest secret mic, dar foarte interesant. El se rezumă la faptul că trebuie să introduceți câte o frigare de lemn, lungă și subțire, în centrul fiecărui cozonac crud. Astfel „căciula” cozonacului va crește uniform, fără să se încline într-o parte. De asemenea, acest șiretlic vă va ajuta să aflați, când este momentul să opriți focul din cuptor. Dacă cozonacul este copt, frigarea scoasă din el va fi uscată și curată.

SFATUL 14. Puneți o tavă cu apă pe peretele inferior al cuptorului. Astfel cozonacii vor fi mai fini. În timpul coacerii nu trebuie să deschideți ușa cuptorului: aluatul poate să se lase și să nu mai crească.

SFATUL 15. Dacă frigarea de lemn este încă acoperită cu aluat crud, iar „căciulile” cozonacilor au început să se ardă, trebuie să-i acoperiți cu folie de aluminiu, unsă cu unt.

DECORAREA COZONACILOR

SFATUL 16. Pentru ca glazura să nu se crape, trebuie să o aplicați doar pe cozonacii bine răciți.

SFATUL 17. Pentru ca glazura să nu fie prea dulce, adăugați puțin suc de lămâie în ea. Glazura se prepară din albușuri bătute și zahăr pudră., mai multe rețete aici.

SFATUL 18. Cozonacii cu „căciuli” clasice, de culoare albă, pot fi decorați cu figuri din ciocolată topită. Dacă vreți ca cozonacul să aibă „căciulă” roz, adăugați suc de sfeclă roșie în glazură. Pentru ca aceasta să fie mov, folosiți sucul de afine, iar pentru a-i oferi o nuanță verzuie — sucul de pătrunjel. Cozonacii multicolori vor fi adorați de copii.

SFATUL 19. În locul obișnuitului zahăr colorat sau al ornamentelor din comerț, utilizați fructe confiate (multicolore), figuri din marțipan sau chiar flori proaspete pentru decorarea cozonacilor.

SFATUL 20. Pentru ca cozonacii să-și mențină prospețimea până la Paști, trebuie să-i înveliți în hârtie de copt, însă doar după ce se vor răci complet.

Spor la gătit și sărbători fericite!

loading...