5 rețete de glazură pentru cozonaci. Încercați-le pe toate! - Retete Usoare

5 rețete de glazură pentru cozonaci. Încercați-le pe toate!

1. GLAZURA DE ZAHĂR PENTRU COZONACI

Acesta este cel mai simplu mod de preparare a glazurii de zahăr pentru cozonaci, deoarece se utilizează doar două ingrediente. Această rețetă nu presupune utilizarea ouălor. De aceea, ea este universală și potrivită atât pentru cei care suferă din cauza reacțiilor alergice, cât și pentru cei care pur și simplu evită consumul alimentar al ouălor crude.

Dacă doriți, puteți înlocui apa cu oricare alt lichid: lapte sau suc de fructe, de exemplu. Iar ca să obțineți o glazură multicoloră de zahăr, vă recomandăm să adăugați câteva linguri de dulceață în apa caldă, în funcție de intensitatea dorită a nuanței glazurii. Puteți să experimentați adăugând coloranți alimentari și mirodenii (vanilie, scorțișoară, coajă de citrice) în glazură, după propriul dumneavoastră gust. Astfel cozonacii Pascali vor avea un aspect mai interesant și mai divers.

Ingrediente:

-un pahar de zahăr pudră (180 g);

-½ pahar de apă caldă (125 ml).

Mod de preparare:

1.Cerneți zahărul pudră printr-o sită măruntă — astfel glazura va fi omogenă.

2.Turnați lent, în jet subțire, apa încălzită în prealabil (până la aproximativ 40°C) în vasul cu zahărul pudră, amestecând foarte bine. Pentru ca glazura să nu aibă cocoloașe, utilizați anume apă încălzită (nu la temperatura camerei): aceasta va determina dizolvarea mai rapidă și mai uniformă a pudrei de zahăr.

2. GLAZURA DE ALBUȘ

Ingrediente:

-un pahar de zahăr pudră (180 g);

-un albuș de ou;

-o linguriță de suc de lămâie;

-un praf de sare.

Mod de preparare:

1.Pentru prepararea acestei glazuri, aveți nevoie de un albuș foarte rece, abia scos din frigider. Inițial separați-l foarte atent de gălbenuș. Apoi bateți-l împreună cu praful de sare pe parcursul câtorva minute, fără întrerupere, până veți obține o spumă densă.

2.Când spuma va începe să-și mențină bine forma și nu va cădea din bolul răsturnat, trebuie să adăugați treptat zahărul pudră. Cel mai bine ar fi să cerneți zahărul pudră în prealabil: astfel veți evita formarea cocoloașelor și veți obține o glazură omogenă.

Dacă doriți, puteți să utilizați zahărul tos. Dar, în asemenea caz, va trebui să urmăriți ca el să nu se depună pe fundul vasului, ci să se dizolve complet. Zahărul pudră este mai ușor de folosit în cadrul acestei rețete.

3.Adăugați treptat sucul de lămâie și bateți glazura cu telul/mixerul până va deveni netedă și omogenă.

Datorită prezenței sucului de lămâie, glazura de albuș devine mai densă și mai elastică. De asemenea, acest ingredient va oferi copturilor un gust acrișor și o aromă plăcută de prospețime. Dacă doriți, puteți să-l înlocuiți cu alte sucuri: de portocală, ananas, rodie sau kiwi — în funcție de gustul, pe care vreți să-l oferiți glazurii. Dacă aluatul de cozonac a ieșit prea dulce, sucul de lămâie vă va ajuta să neutralizați dulceața excesivă.

3. GLAZURA DE CIOCOLATĂ

Ingrediente:

-un pahar de zahăr pudră (180 g);

-o linguriță de amidon;

-2 lingurițe de pudră de cacao;

-o lingură de unt;

-2 linguri de lapte cald.

Mod de preparare:

1.Încălziți în prealabil untul în cuptorul cu microunde sau lăsați-l la temperatura camerei până se va înmuia.

2.Apoi adăugați treptat zahărul pudră (cernut), amidonul și pudra de cacao, amestecând foarte bine. Turnați treptat laptele cald în compoziția respectivă, amestecând de fiecare dată. Ingredientele se combină mult mai bine în stare caldă, fără să formeze cocoloașe.

Puteți să diversificați rețeta glazurii de ciocolată, adăugând lapte condensat (după gust) în compoziția omogenizată sau băuturi alcoolice, precum coniacul, romul sau lichiorul. Datorită acestor ingrediente neobișnuite, copturile vor căpăta un gust mai intens și vă vor umple casa cu o aromă magică.

3.După ce veți combina ingredientele glazurii, trebuie să le fierbeți pe foc mic, pe parcursul a 5 minute.

4.Apoi ajustați consistența glazurii obținute: adăugați o cantitate mică de zahăr pudră, dacă doriți o glazură mai densă sau câteva picături de lapte — pentru una mai lichidă.

5.Folosind aceeași schemă, puteți să pregătiți glazura de ciocolată, utilizând ciocolata albă. Pur și simplu topiți 100 g de ciocolată albă pe bain-marie și adăugați-o în compoziție în locul pudrei de cacao.

4. GLAZURA NESFĂRÂMICIOASĂ

Ca să-și mențină forma și să nu se fărâmițeze în timpul porționării cozonacului, glazura trebuie să aibă o textură densă, vâscoasă și omogenă. Aspectul glazurii preparate corect seamănă cu cel al smântânii groase. După ce veți acoperi cozonacii cu glazură, introduceți-i pentru 5 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C. Astfel glazura va deveni mai elastică: însă trebuie să urmăriți cu atenție timpul de coacere, deoarece ea poate să se întunece și să devină prea uscată și friabilă. Există încă un șiretlic, care presupune utilizarea unui ingredient secret: datorită lui, glazura devină elastică și compactă. Drept rezultat, ea nu se va răspândi în timpul aplicării și nu se va fărâmița în timpul tăierii. Pregătiți glazura pentru cozonaci cu gelatină!

Ingrediente:

-un pahar de zahăr (200 g);

-½ pahar de apă (125 ml) + 2 linguri (pentru gelatină);

-o linguriță de gelatină.

Mod de preparare:

1.Înmuiați gelatina în 2 linguri de apă și lăsați-o să se hidrateze pe parcursul a 30 minute.

2.Între timp pregătiți siropul de zahăr: puneți apa și zahărul într-o crăticioară. Așezați-le pe foc mic și amestecați-le continuu până la dizolvarea completă a zahărului. Trebuie să obțineți un sirop transparent, al cărui textură să semene cu mierea lichidă.

3.Când zahărul se va dizolva în totalitate, adăugați gelatina și bateți totul cu mixerul pe parcursul câtorva minute. Înălbirea glazurii este un semn al preparării ei, însă continuați să o mixați până se va răci puțin: altfel ea pur și simplu se va topi. În același timp, nu trebuie să exagerați cu mixatul, deoarece gelatina își va face treaba și glazura se va îngroșa prea mult.

4.Ca să oferiți glazurii o culoare intensă și o aromă deosebită, utilizați coloranții alimentari.

Glazura pregătită după această rețetă se deosebește prin faptul că nu se rupe și nu se fărâmițează. În timpul tăierii ea rămâne fixată de suprafața cozonacului.

5. GLAZURA PENTRU COZONACI CU GĂLBENUȘURI

Spre deosebire de alte rețete populare, aceasta nu presupune utilizarea albușurilor, ci a gălbenușurilor de ouă.

Ingrediente:

-½ pahar de zahăr pudră (90 g);

-½ pahar de zahăr tos (100 g);

-2 gălbenușuri de ouă;

-2 linguri de apă.

Mod de preparare:

1.Combinați zahărul pudră cu gălbenușurile și bateți-le cu telul/mixerul până veți obține o spumă pufoasă.

2.Amestecați apa cu zahărul tos. Pregătiți din ele un sirop, fierbându-le pe foc mic. Când toate cristalele de zahăr se vor dizolva, siropul va deveni transparent și omogen. Luați-l de pe foc și lăsați-l să se răcească.

3.Încorporați treptat spuma de gălbenușuri în siropul călduț, după care ungeți îndată cozonacii cu glazura obținută.

Nu trebuie să adăugați spuma de gălbenușuri în siropul fierbinte, deoarece ea poate să se coaguleze sub influența temperaturii înalte. De asemenea, nu este necesar să așteptați până la răcirea completă a siropului, fiindcă el pur și simplu se va întări și nu veți reuși să-l folosiți.

Acestea sunt minunatele glazuri pentru cozonaci! Aplicați-le corect pe suprafața acestora și răsfățați-vă invitații cu adevărate delicii!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi! Sărbători fericite!