Baclava dulce, aromată și însiropată – un desert specific bucătăriei turcești! - Retete Usoare

Baclava dulce, aromată și însiropată – un desert specific bucătăriei turcești!

Rețeta de astăzi este de origine turcă. Baclavaua se asociază cu sărbătorile, pentru că musulmanii o prepară în timpul Ramadanului. Se prepară cu nuci și migdale. Credeam că rețeta e una complicată și nu îmi va reuși. Dar am testat-o și este foarte simplă, doar că necesită timp mai mult. Urmați rețeta pas cu pas!

INGREDIENTE (pentru o formă dreptunghiulară de 25*30 cm):

-15 foi filo;

-250 gr de nuci;

-200 gr de miere lichidă;

-150 gr de migdale;

-125 gr de fistic crud și fără sare;

-100 gr de zahăr;

-100 gr de unt + 50 gr;

-câteva picături esență de portocale;

-scorțișoară.

MOD DE PREPARARE:

1.Măcinați nucile, migdalele și fisticul cu ajutorul robotului, încât să rămână bucățele mai mari. Adăugați zahărul, câteva picături de esență de portocale și 100 gr de unt topit.

2.Încălziți cuptorul până la 200°C. Topiți cele 50 gr de unt rămase și ungeți forma.

3.Tăiați 5 foi filo după dimensiunile formei (celelalte foi le păstrați într-un prosop umed să nu se usuce). Cu o pensulă, ungeți fiecare foaie cu unt și așezați-le una peste alta la baza formei. Peste presărați jumătate din amestecul de nuci. Următorul strat va fi alte 5 foi, unse toate cu unt, presărate cu cealaltă jumătate de umplutură de nuci.

4.Urmează ultimile 5 foi filo unse cu unt și presărate cu scorțișoară. Luați un cuțit și tăiați atent pătrățele sau romburi. Introduceți tava în cuptor pentru 20 de minute, până baclavaua se rumenește frumos.

5.Încălziți mierea și câteva picături de esență de portocale într-o cratiță. Turnați siropul fierbinte deasupra baclavalei. O lăsați să se răcească complet și să se usuce cel puțin 1 zi.

6.După acest timp este gata de servit, însiropată bine și răcoroasă.

E delicioasă și nu se compară cu baclavaua din comerț – umplutura e dulce și aromată, iar foile – crocante. Să încercați neapărat rețeta de baclava!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

loading...