Brânza armenească „Chechil” („codița împletită”) — foarte gustoasă, cu consistență potrivită și aromă plăcută! - Retete Usoare

Brânza armenească „Chechil” („codița împletită”) — foarte gustoasă, cu consistență potrivită și aromă plăcută!

Brânza picantă și împletită, preparată după celebra rețetă armenească, va deveni o gustare originală și neobișnuită pe orice masă. Ea îi va surprinde plăcut pe apropiații dumneavoastră și va fi pe placul tuturor: atât al copiilor, cât și al adulților!

INGREDIENTE:

-4 litri de lapte de casă;

-8 litri de apă;

-o linguriță de sare de lămâie;

-1 g de cheag;

-sare — după gust.

MOD DE PREPARARE:

1.Turnați laptele într-o cratiță așezată pe bain-marie și, amestecând continuu, încălziți-l până la 38°C.

2.Dizolvați sarea de lămâie într-o cantitate mică de lapte și adăugați-o în cratița cu lapte.

3.Dizolvați cheagul într-o cantitate mică de lapte și, de asemenea, adăugați-l în cratița cu lapte. Amestecați foarte bine.

4.Puneți cratița cu compoziția brânzită într-un loc cald și înveliți-o cu o plapumă. Lăsați-o să se odihnească timp de 60 minute.

5.Încălziți încă o dată compoziția de brânză pe parcursul a 5 minute, după care strecurați-o și tăiați-o în cuburi. Lăsați-o să se odihnească timp de 30 minute.

6.Turnați 8 litri de apă într-un alt vas. Încălziți-o până la 75°C.

7.Turnați apa într-un vas mic și puneți toată brânza în ea. Folosind 2 spatule de lemn, frământați brânza din apă pe parcursul a 15 minute. Apoi îmbrăcați o pereche de mănuși de cauciuc și frământați-o cu mâinile, scufundându-o periodic în apă.

8.Apa trebuie să aibă o temperatură constantă: nici mai mare, nici mai mică de 75°C. Dacă apa din vasul respectiv s-a răcit, mai adăugați apă fierbinte în el.

9.Modelați treptat fire lungi din brânza obținută. Apoi scufundați-le în apă sărată, la temperatura camerei (ca să pregătiți soluția respectivă, folosiți 200 g de sare la un litru de apă). Lăsați-le să se săreze pe parcursul a 24 ore.

10.După aceasta stoarceți-le foarte bine și împletiți-le sub formă de codițe. Brânza „Chechil” este gata! O puteți servi!

11.Dacă doriți, puteți să afumați „codițele” de brânză.

Brânza „Chechil” poate fi păstrată pe parcursul a 2 luni la frigider.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

loading...