Cozonaci Pascali din foietaj dospit — o rețetă deosebită pentru sărbători de neuitat! - Retete Usoare

Cozonaci Pascali din foietaj dospit — o rețetă deosebită pentru sărbători de neuitat!

Astăzi vă vom povesti cum se gătesc delicioșii cozonaci Pascali din foietaj dospit. În ajunul sărbătorii mărețe multe gospodine caută o rețetă de cozonaci, care să aibă un gust irepetabil și un mod simplu de preparare. Rețeta relatată mai jos vă va ajuta să economisiți timpul și să vă surprindeți invitații cu copturi plăcute. Aluatul gingaș, care se topește în gură și umplutura bogată de stafide și nuci reprezintă o combinație gustativă irepetabilă. Astfel, haideți să începem crearea acestui desert minunat!

INGREDIENTE:

Pentru plămădeală:

-170 ml de lapte;

-10 g de drojdie uscată;

-o lingură de zahăr;

-o lingură de făină.

Pentru aluat:

-500 g de făină;

-4 ouă;

-120 g de zahăr;

-½ linguriță de sare;

-60 g de unt;

-ulei de floarea-soarelui (fără miros);

-150 g de stafide;

-100 g de nuci.

MOD DE PREPARARE:

După cum am menționat mai sus, rețeta acestor cozonaci ușori și delicioși este simplă. Ca să-i preparați, este suficient să respectați ordinea pașilor descriși în continuare.

1.Pregătiți plămădeala: turnați laptele cald într-un bol. Adăugați drojdia și amestecați foarte bine cu o spatulă sau o lingură obișnuită.

2.Adăugați zahărul și iarăși amestecați.

3.Apoi adăugați treptat o lingură de făină și amestecați cu spatula. Aveți grijă să nu lăsați cocoloașe: compoziția trebuie să fie omogenă. Puneți-o deoparte.

4.Pregătiți aluatul: cerneți făina într-un bol — ca să obțineți un rezultat mai bun, este necesar să o cerneți de două ori.

5.Puneți 2 ouă și 2 gălbenușuri într-un bol separat. Bateți-le cu mixerul până se vor transforma într-o compoziție omogenă.

6.Adăugați sarea și zahărul. Mixați compoziția până la dizolvarea completă a acestor ingrediente.

7.Apoi combinați compozițiile preparate: turnați plămădeala și ouăle bătute în bolul cu făina cernută.

8.Topiți untul și adăugați-l în bolul cu făina. Amestecați toate ingredientele până la omogenizare.

9.Transferați aluatul pe masa unsă în prealabil cu ulei.

10.Încorporați cu grijă uleiul în aluat, frământându-l pe parcursul a 10-15 minute. Aluatul trebuie să devină elastic și neted. Întindeți puțin o bucată de aluat și verificați-o: dacă nu s-au format găurele pe suprafața ei, aluatul este gata.

11.Ungeți suprafața interioară a unui bol încăpător cu ulei de floarea-soarelui. Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l în bol. Acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să dospească timp de 60 minute într-un loc cald.

12.Puneți stafidele într-un bol și acoperiți-le cu apă. Lăsați-le să se hidrateze pe parcursul a 30 minute, până se vor umfla. Apoi uscați-le cu ajutorul prosoapelor de hârtie: înveliți-le în acestea și puneți-le deoparte pentru câteva minute (hârtia va absorbi apa excesivă).

13.Puneți nucile într-o tigaie uscată și prăjiți-le pe foc mic. Apoi mărunțiți-le cu ajutorul unui cuțit: nucile prăjite se fărâmițează foarte repede și ușor.

14.Așezați aluatul dospit pe suprafața de lucru și divizați-l în bucăți: o bucată trebuie să reprezinte 1/3 din volumul unei tăvi/forme pentru cozonaci. Acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le să se odihnească timp de 15 minute.

15.Modelați cozonacii: întindeți o bucată de aluat într-un blat dreptunghiular. Ungeți-l cu unt moale și presărați-l uniform cu bucățele de nuci și stafide.

16.Rulați blatul sub formă de ruladă compactă. Tăiați rulada obținută în jumătate (în direcție longitudinală), lăsând întreg unul dintre capetele ei.

17.Modelați cozonacul sub formă de melc: începeți să rulați una dintre jumătățile ruladei, după care răsuciți-o și pe cealaltă, respectând aceeași direcție și astfel suprapunându-o peste prima (capătul întreg al ruladei va ajunge în interiorul cozonacului).

18.Puneți cozonacii modelați în tăvile tapetate cu hârtie de copt. Lăsați-i să se odihnească pe parcursul a 60 minute.

19.Preîncălziți cuptorul până la 200°C. Coaceți cozonacii pe parcursul a 5 minute.

20.Apoi scoateți-i din cuptor și acoperiți-i cu hârtie de copt, umezită în prealabil. Coaceți cozonacii încă 30 minute. Procesul de coacere poate să dureze mai mult: totul depinde de caracteristicile cuptorului dumneavoastră.

21.Scoateți tăvile din cuptor și lăsați cozonacii să se răcească timp de 5 minute.

22.Apoi scoateți-i din tăvi și, pentru orice eventualitate, verificați-i dacă sunt gata prin testul cu scobitoarea.

După cum vedeți, prepararea cozonacilor delicioși, aromați și apetisanți este simplă. Dacă doriți, puteți să-i decorați cu glazură de albușuri și diverse ornamente. Însă cozonacul vă va cuceri și fără aceste decorări.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

loading...