Dulceață și ,,miere''din flori de salcâm – un deliciu gustos și aromat! - Retete Usoare

Dulceață și ,,miere”din flori de salcâm – un deliciu gustos și aromat!

Salcâmul este un arbore cu proprietăți medicinale. Florile sale se culeg în perioada mai-iunie, se pot usca și prepera pulbere, ceai, tinctură. Astăzi vom prepara dulceață și miere falsă din flori de salcâm. Să vedeți ce ușor se prepară și ce bună și parfumată iese…

Dulceață din flori de salcâm

Este nevoie să desprindeți preventiv florile de salcâm de pe ciorchine și să le alegeți de muguri, apoi le spălați și le lăsați într-o cantitate nu mare de apă rece.

INGREDIENTE:

-2 pumni de flori de salcâm (doar partea albă, fără muguri);

-1 kg de zahăr;

-1l de apă;

-1 linguriță sare de lămâie.

MOD DE PREPARARE:

1.Luați florile de salcâm și le alegeți pe fiecare de mugur. Este cam migălos, dar, fiți siguri, rezultatul își merită tot efortul.

2.Măsurați cantitatea necesară, la 1 kg de zahăr luați iată așa 2 pumni de flori.

3.Într-un vas, turnați apă și adăugați puțină sare de lămâie (fără ea, florile vor avea o culoare cenușie). Înmuiați florile de salcâm în acest amestec pentru 2-3 minute, după care le lăsați la strecurat.

4.Între timp, fierbeți siropul. Turnați apa într-un vas, adăugați zahărul și fierbeți amestecul la foc mic până va fi gata siropul. Verificați în felul următor: picurați pe o farfurie; dacă picătura își păstrează forma și nu se întinde (lățește) imediat, înseamnă că este gata.

5.Adăugați florile în sirop și fierbeți încă 5-10 minute.

6.Adăugați sarea de lămâie și luați dulceața de pe foc.

7.Repartizați dulceața în borcane sterilizate (sterilizarea borcanelor goale – 3 metode simple și sigure) și înfiletați-le.

Miere falsă din flori de salcâm

Nu este ca și cea originală, dar este foarte-foarte bună.

Ingrediente:

-600 gr de flori de salcâm;

-2 lămâi mari;

-1,5 kg de zahăr;

-1 litru de apă(se poate 1,5 l de apă).

Mod de preparare:

1.Spălați florile în câteva ape.

2.Scurgeți-le și le fierbeți în 1 litru (1,5 l) de apă aproximativ 1 ora-1,5 jumătate, până lichidul scade considerabil.

3.Strecurați să iasă toată zeama din flori.

4. Siropul rezultat îl puneți din nou la foc, adaugați zahărul și zeama de la lamâi. Fierbeți totul bine, aproximativ 2 ore, până capătă consistența dorită. Până vedeți că lichidul este legat, iar cantitatea se reduce la aproape jumatate.

5.Puneți în borcane sterilizate și înfiletați-le. Mierea falsă din flori de salcâm este gata!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!