Pentru ca ficatul să fie ca nou! Top 13 alimente, care refac structura... - Retete Usoare

Pentru ca ficatul să fie ca nou! Top 13 alimente, care refac structura…

Deseori filtrul natural al organismului uman suferă din cauza alimentației incorecte, stresurilor și obiceiurilor nesănătoase. Senzația de greutate în partea laterală dreaptă, amăreala din gură sunt cele mai răspândite simptome ale „oboselii” hepatice.

Alcoolul, mâncarea grasă, aditivii chimici din produsele alimentare, medicamentele — aceștia sunt doar câțiva dintre „dușmanii” ficatului nostru. Însă, din fericire, acest organ are și o mulțime de „prieteni”!

ALIMENTELE FOLOSITOARE PENTRU FICAT

1. CIULINUL

Are o foarte mare capacitate de a proteja organismul şi de a-l ajuta să facă faţă toxinelor şi otrăvurilor. În scop fitoterapeutic se utilizează partea aeriană a plantei, care se recoltează în timpul înfloririi.

2. DOVLEACUL

Ficatul pur și simplu adoră fructele și legumele viu colorate, cu pulpă roșie sau portocalie. De fapt, pe bună dreptate, dovleacul este considerat cel mai bun produs pentru ficat — toate părțile lui componente, inclusiv semințele. Principalul avantaj al dovleacului este capacitatea lui de a reface membranele celulare ale hepatocitelor.

Datorită conținutului său ridicat de vitamina T (sau carnitina) — compus rar întâlnit — dovleacul poate fi numit, pe bună dreptate, cea mai bună garnitură pentru mâncărurile din carne de vită, porc și alte feluri grase de mâncare. Doar vitamina T contribuie la asimilarea alimentelor grele și înlesnește funcțiile hepatice.

3. CITRICELE

Lămâia reprezintă un produs de neînlocuit pentru purificarea hepatică. Acesta este un motiv excelent pentru începerea zilei cu un pahar de apă caldă cu o feliuță de lămâie.

4. VARECUL (ALGELE MARONII)

Algele au efect energizant asupra ficatului, facilitând eliminarea toxinelor şi scăzînd astfel nivelul de stres din organism.

5. ANGHINAREA

Sprijină și regenearează ficatul. Stimulează digestia și arderea grăsimilor. Este un bun detoxifiant, curăță intestinele, ficaul și rinichii. Scade nivelul de colesterol rău din sânge.

6. SFECLA ROȘIE

Sfecla roșie este de ajutor în nenumărate probleme de sănătate, inclusiv pentru detoxifierea ficatului. Acest cocktail a căpătat denumirea „Băutura magică”, datorită nenumăratelor beneficii, pe care le oferă corpului și creierului. Rețeta aici

7. PĂPĂDIILE

Tratează bolile de ficat şi stomac. Purifică sângele şi înlătură grăsimile de prisos.

Acest extract de păpădie este eficient în tratamentul afecțiunilor hepatice, litiazei biliare, constipațiilor frecvente, diferitor patologii gastro-intestinale (gastrite, colite) și în calitate de remediu coleretic. Luați câte o lingură de ulei de 3 ori/zi, în timpul mesei. Rețeta o găsiți aici

8. MUȘEȚELUL ȘI MENTA

Aceste ierburi au proprietăți antiinflamatoare și îmbunătățesc funcțiile hepatice. Clocotiți 200 ml de apă și adăugați o linguriță de ierburi combinate în ea. Lăsați-le să se infuzeze timp de 15 minute, după care strecurați ceaiul obținut. Se recomandă să beți câte 100 ml de infuzie de 2 ori/zi, dimineața și seara.

9. AVOCADO

10 rețete eficiente tămăduitoare ale avocado-lui le găsiți aici.

10. CAISELE USCATE

Caisele stimulează regenerarea ficatului și funcțiile celulelor hepatice, ajutând la detoxifierea naturală a acestui organ. De aceea sunt indicate celor care prezintă diverse afecțiuni hepatice.

11. CURCUMA

Dacă vă veți obișnui să adăugați câte un praf de curcuma în fiecare fel de mâncare, veți îmbunătăți semnificativ starea ficatului dumneavoastră. Curcuma influențează digestia și acționează ca o enzimă. De asemenea, ea protejează ficatul de toxine. Puteți să adăugați acest condiment și în băuturi.

Ca să pregătiți un latte cu curcuma, aveți nevoie de ½ linguriță de curcuma măcinată, ½ linguriță de miere, un praf de chilli măcinat, o rădăcină proaspătă de ghimbir (cu dimensiunile de 2 x 2 cm) și 240 ml de lapte.

Amestecați toate condimentele — curcuma, chilli, ghimbirul ras și mierea. Turnați laptele cald peste ele și lăsați-le să se infuzeze pe parcursul câtorva minute. Strecurați băutura obținută — latte-ul poate fi consumat!

12. MERELE

Pentru ca ficatul să funcționeze bine, este important să mâncați mere în fiecare zi — atât crude, cât și coapte. Ele reprezintă un aliment de neînlocuit și sunt foarte potrivite pentru curățarea ficatului.

Merele conțin o cantitate mare de pectină — fibră solubilă, care purifică organele sistemului digestiv, eliminând toxinele adunate în intestine și ficat.

Consumul merelor reduce nivelul colesterolului „rău” din sânge (așa-numitul LDL-colesterol). Datorită lor, ficatul nostru îl prelucrează mai ușor.

13. ULEIUL DE MĂSLINE

Conține vitamina E — cel mai important antioxidant. Ea protejează organismul de influența radicalilor liberi — compușii formați sub influența luminii solare, fumului de țigări, aerului poluat și radiației. Anume cu aceste substanțe dăunătoare trebuie să lupte ficatul nostru.

Se recomandă ca produsele adorate de ficat să fie consumate în combinații. Fiecare dintre ele îi oferă ficatului un beneficiu, deseori unic. De aceea, cu cât folosiți mai multe produse din această listă, cu atât este mai bine.

5 CELE MAI IMPORTANTE VITAMINE PENTRU FICAT

Pentru ca ficatul să funcționeze bine și să nu fie stresat, aveți grijă ca meniul dumneavoastră să conțină suficiente vitamine folositoare pentru el.

1. VITAMINA A

2. VITAMINA E

3. ACIZII GRAȘI OMEGA-3

4. RIBOFLAVINA (VITAMINA B2)

5. ACIDUL LIPOIC

Alimentați-vă corect și fiți sănătoși!

loading...