Stropirea și văruirea pomilor fructiferi la începutul primăverii. Sfaturi utile pentru toți horticultorii! - Retete Usoare

Stropirea și văruirea pomilor fructiferi la începutul primăverii. Sfaturi utile pentru toți horticultorii!

Primele lucrări primăvăratice din livadă sunt stropirea și văruirea pomilor fructiferi. Acestea trebuie să fie realizate înainte de înflorirea și înverzirea pomilor. Astfel ei vor fi protejați de dăunători și nu vor fi supuși la numeroase boli în viitor.

Începutul primăverii este perioada, în care trebuie să inspectați livada. Astfel veți înțelege cum ea a supraviețuit pe parcursul iernii: dacă prezintă leziuni provocate de rozătoare, degerături și alte traumatisme. Și, de asemenea, este necesar să o protejați de alte pericole, care pot să apară o dată cu încălzirea vremii: dăunătorii, posibilele arsuri solare și uscăciunea.

STROPIREA POMILOR LA ÎNCEPUTUL PRIMĂVERII

Ca să determinați corect perioada, în care trebuie să realizați stropirea pomilor, trebuie să luați în considerație faptul că timpul necesar pentru descompunerea compușilor din compoziția preparatelor pentru eliminarea dăunătorilor este de aproximativ 2 săptămâni. De aceea, cel mai bine ar fi ca stropirea primăvăratică să fie făcută în martie, cum numai va începe topirea zăpezii. Ea va determina distrugerea insectelor dăunătoare, care au iernat în scoarța pomilor și, de asemenea, va constitui o profilaxie eficientă împotriva răspândirii lor și dezvoltării bolilor în timpul verii.

Există un număr mare de preparate utilizate pentru stropirea pomilor fructiferi. Cei mai potriviți compuși pentru tratamentul primăvăratic sunt următorii:

1. Sulfatul de cupru. Preparatul combate eficient putregaiul, făinarea, pătarea și rugina frunzelor. El se vinde în stare uscată și se dizolvă în apă chiar înainte de utilizare: 300-500 g de preparat la 10 litri de apă.

2. Vitriolul verde (sulfatul de fier). Are aceleași proprietăți ca și fungicidul descris anterior. Însă această substanță nu doar combate dăunătorii, ci și îmbogățește pomii cu fier, care influențează pozitiv creșterea lor ulterioară. Sunt necesare 500 g de preparat la 10 litri de apă.

3. Carbamida (ureea). Înlătură eficient următoarele afecțiuni: monilioza, rugina frunzelor, putregaiul și cocomicoza. De asemenea, distruge larvele majorității insectelor. Pe lângă acestea, carbamida îmbogățește plantele cu azot, care îmbunătățește vegetația lor. Se dizolvă 500-700 g de uree în 10 litri de apă.

Înainte de stropire pomii trebuie pregătiți. Folosind o perie aspră, curățați-i de scoarța moartă, ciuperci și mușchi. Aceste acțiuni mai contribuie și la îmbunătățirea regenerării plantelor și dezvoltarea lăstarilor tineri.

Când veți stropi pomii cu oricare dintre preparatele descrise mai sus, este important să-l utilizați îndată după dizolvarea în apă. Altfel compușii lui activi nu doar își vor pierde proprietățile, și s-ar putea să devină chiar nocivi pentru plante.

Pentru ca stropirea pomilor să fie eficientă și sigură, stropii de soluție trebuie să fie foarte mici. Soluția dezinfectantă nu trebuie să se scurgă pe tulpină și ramuri, ci să le învăluie ca o ceață și treptat să se lase pe ele. Puteți să obțineți un asemenea efect, folosind un pulverizator fin, care asigură o dispersie măruntă a soluțiilor.

VĂRUIREA POMILOR FRUCTIFERI 

Văruirea ocrotește eficient pomii de diverse boli și, de asemenea, respinge lumina solară de la ei, astfel contribuind la menținerea umidității. Însă copacii tineri, ale căror scoarță este încă netedă, cel mai bine ar fi să nu fie prelucrați cu soluție de var, deoarece aceasta poate determina încetinirea creșterii lor.

Se recomandă ca aceste plante să fie tratate cu compuși mai blânzi, cum ar fi vopselele pe bază de apă, unguentele de protecție pentru grădină („Eko-derma”) sau preparatul „Arbo-Flex”.

Văruirea pomilor fructiferi trebuie realizată primăvara — la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie. Înainte de această procedură este necesară curățarea trunchiurilor copacilor: îndepărtați scoarța bătrână, mușchii și lichenii de pe ele. Apoi zonele, care prezintă leziuni, sunt unse cu o substanță specială (mastic). După aceste pregătiri puteți să începeți văruirea propriu-zisă, folosind o pensulă mare și confortabilă. Trebuie să aplicați varul de sus în jos, ungând foarte bine trunchiurile cu el și începând din locul ramificării. Cel mai frecvent pomii sunt prelucrați cu var obișnuit, diluat în apă, cu adăugare de sulfat de cupru și lipici pentru tâmplărie, care oferă vâscozitate acestei soluții. De asemenea, puteți să cumpărați un amestec deja preparat și pur și simplu să-l diluați cu apă, respectând instrucțiunile de pe ambalajul lui.

Spor la grădinărit!

loading...